De 6 lekkerste ‘skottelbraai’ recepten

Camping-Near-The-Lake-Background-Wallpaper (2)

Als je net zoals ik kampeert, weet je dat het lastig is om telkens weer een origineel gerecht te bedenken. Je kookmiddelen zijn niet zoals thuis maar iedere keer groente en gebakken aardappeltjes is ook niet de bedoeling. Voor die mensen vandaag ‘De 6 lekkerste ‘skottelbraai’ recepten !

 Bliksemad

Ingrediënten: 2 personen

  • 4 aardappelen
  • 1 flinke ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper
  • kerriepoeder

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Laat ze ongeveer 5 minuten bakken in de olie. Snipper ondertussen de ui en bak deze mee. Snijd de worstjes in stukjes van ongeveer 1 cm. De knakworstjes bak je niet mee maar warm je alleen even op. Naar smaak zout, peper en kerrie toevoegen. Lekker met sla of rauwkost.

Opmerkingen:

Dit is een echt Deens recept. Je kunt ook gehakt of spekjes gebruiken. Deze moet je dan wel even eerst in de olie bakken. Daarna de aardappels en de ui erbij en dit goed doorbakken (goud bruin).

Skottelpot

Ingrediënten: 4 personen

  • 1 pond kipfilet (of fricandeau)
  • 1 pakje spekreepjes
  • 2 rode of groene paprika’s, in stukjes gesneden
  • 1 bakje champignons, in plakjes gesneden
  • 1 blikje maïs
  • 250 gram verse sperziebonen, in kleine stukjes
  • 750 gram aardappelschijfjes, voorgekookt
  • een beetje olie

Bereidingswijze:

Snijd het vlees in blokjes en marineer het naar eigen smaak. Laat de olie in de skottel warm worden en voeg het vlees toe. Als het bruin is schuif je het even naar de rand. Bak nu de spekreepjes in de skottel. Daarna de uien, de paprika’s, de sperziebonen, de uitgelekte maïs en de champignons. Voeg de kip weer toe en als laatste de aardappels. Schep alles door elkaar en blijf roerbakken tot de aardappelschijfjes, de kip en de sperzieboontjes goed gaar zijn.

Romige spaghetti

Ingrediënten: 4 personen

  • spaghetti, voor 4 personen (hangt er vanaf hoeveel je op kunt)
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blikje tonijn
  • 1 pakje gerookte zalm
  • 1 groot kuipje Boursin
  • 125 ml slagroom
  • olijfolie
  • zout en peper
  • Provençaalse kruiden

Bereidingswijze:

Kook de spaghetti in een ruime hoeveelheid water met een beetje zout. Snipper ondertussen de ui en fruit ze in de olijfolie. Als de ui glazig is kun je de knoflook toevoegen en naar smaak het zout, de peper en de Provençaalse kruiden. Fruit alles even mee met de ui en doe er dan de tonijn bij. Nu gaan de slagroom en de Boursin bij de tonijn. Roer het tot je een gladde saus hebt. Het vuur mag nu laag. Snijd de zalm in snippers. Als de spaghetti klaar is, afgieten en de saus erbij doen. Nu goed roeren en daarna de zalmsnippers toevoegen.

camping-amstelkade

Warme kipsalade

Ingrediënten: 2 personen

  • 300 gram gemarineerde kipblokjes
  • 50 gram oude kaas, in plakjes
  • 1 krop of 1 zakje rucola sla
  • 100 gram champignons
  • boter, om in te braden

Bereidingswijze:

Snijd de champignons in plakken. Doe een beetje boter op de skottelbraaipan en bak de kipblokjes bruin. Voeg na enkele minuten de champignons toe en bak deze mee. Breek de plakjes oude kaas in kleiner stukken. Snijd de sla klein, indien nodig. Als de kip en de champignons goed gebakken zijn meng ze dan met de sla en de kaas. Schep het op een bord en smullen maar.

Vakantiepannetje

Ingrediënten: 4 personen

  • 2 grote uien
  • 3 grote aardappels, liefst vastkokende
  • 1 flinke paprika, in stukjes gesneden
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 flinke hand champignons
  • ketjap manis
  • zout en peper
  • knoflookpoeder
  • olie

Bereidingswijze:

Snijd de uien in stukjes en bak ze in wat olie. Voeg de in dobbelsteentjes gesneden aardappel toe en bak deze 5 tot 8 minuten mee. Roerbak nu de paprika en courgette mee. Bak de laatste 3 tot 4 minuten op hoog vuur de in grove stukken gesneden champignons mee. Tot slot gaat er nog een flinke scheut ketjap bij. Eventueel naar smaak zout, peper en knoflookpoeder toevoegen.

Opmerkingen:

Het gerecht is genoeg voor 2 volwassenen en 2 kinderen onder de 12 jaar.

Gebakken tomaat met kaas

Ingrediënten: 4 personen

  •  5 grote tomaten, in stukjes gesneden
  • 1 ui, gesneden
  • plakjes kaas, het liefst jonge kaas
  • boter
  • brood

Bereidingswijze:

Smeer de skottelpan in met wat boter. Als de boter gesmolten is doe je de ui erbij. Bak deze lekker gaar en vervolgens voeg je de gesneden tomaten toe. Als de tomaat goed papperig is geworden leg je er de plakjes kaas over heen. Als de kaas helemaal gesmolten is besmeer je een boterham met boter en leg je er een flinke portie van het tomatenkaasgerecht op.

Opmerkingen:

Dit is een heerlijk lunchgerecht.

Deze recepten komen uit het boekje: ‘Skottelbraai – recepten’. Naast deze recepten staan er nog ongeveer 50 andere originele en lekkere recepten in. Je kunt hem bestellen op Kokenopdecamping.nl waar ook nog veel meer handige kookmiddelen voor op de camping te koop zijn.

Bedankt voor het lezen en veel kookplezier!

Liefs Vera,

Wat is jouw favoriete ‘skottelbraai’ recept?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s